Közmeghallgatás beszámoló

Tisztelt Lakosság, Kedves Bajóti Polgárok!

 

Az idei közmeghallgatás során az elmúlt négy esztendő eseményeit szeretném összefoglalni, mivel június elején előre hozott önkormányzati választásokra kerül sor.

A 2019-es választások után tovább folytattuk a munkát a már előkészített, vagy megnyert források felhasználása érdekében. De már a 2020-as év eleje nem várt nehézségek elé állított bennünket. Nem csak az önkormányzatot, hanem az ország teljes lakosságát, de nyugodtan mondhatom az egész világot. Március 11-étől rendkívüli intézkedések bevezetésére került sor a kitört influenza (COVID19) járvány miatt. Ez a járvány az egész ciklus tevékenységeire rányomta a bélyegét, jelentősen nehezítve a pályázatok koordinálását, megvalósítását. További nehézségek is adódtak. A 2020-as nyár folyamán 5 alkalommal zúdult a falunkra villámárvíz, melyből 3 alkalommal jelentős károkat okozott. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetemet fejezzem ki mindazoknak, akik a baj idején önzetlenül álltak be a védekezés, kárelhárítás munkálataiba. Külön szeretném megköszönni a bajóti Roma Önkormányzat elnökének Kovács Jánosnak, hogy mozgósította a bajóti roma lakosságot és váll váll mellett dogozott a magyar és roma lakosság. A károk helyreállítása érdekében vis-maior pályázatokat nyújtottunk be. 52 millió forint támogatásról született döntés, melyből a károk jelentős részét helyre állítottuk, az árvizek hatásának mérséklése érdekében a Katasztrófavédelem Megyei Igazgatóságával együttműködve a patak belterületi medrének részleges tisztítását elvégeztük. Végleges, megnyugtató megoldást egy záportározó kialakítása hozhat, mely beruházás jelenleg folyamatban van.

Ilyen előzmények, körülmények között is igyekeztünk minden fejlesztési lehetőséget megragadni.

Fejlesztési elképzeléseink között szerepelt egy olyan központi tér kialakítása, ahol a tradicionális rendezvényinket kulturált körülmények között tudjuk megrendezni úgy, hogy a településünk két végéről érkezőknek se legyen nagyon távoli a helyszín. Erre leginkább alkalmasnak a művelődési ház közvetlen környezete tűnt. Hogy ezt a célt meg tudjuk valósítani a környező ingatlanokat önkormányzatunk megvásárolta. Megvásárlásra került a Kossuth L. u. 88. szám alatti ingatlan, illetve a Kossuth L. u. 86 sz. alatti ingatlan. Ezeket az ingatlanokat elbontottuk, így megnövelve a művelődési ház körüli területet. Itt került kialakításra egy fedett, kültéri fix építésű színpad, rendezvénytérrel, parkosítással, pihenő helyek létrehozásával. Kisebb pályázati forrást nyertünk rendezvényszervezésre, melyet részben a szabadtéri színpad átadási ünnepségére fordítottunk, a fennmaradó részből pedig 15 sörpadgarnitúra került beszerzésre.

Ide az egyenesebb útszakaszra került át a Zöld Elefánt kocsmánál lévő buszmegálló, ennek a helyét a lefedett vízelvezető árok adta! A fenti célok megvalósításának érdekében még 2017-ben az Ister Granum EGTC -n belül, egy határon átnyúló együttműködés keretében megvalósuló pályázatot nyújtottunk be. Innen kb. 80 000 (kb.:26 mFt) euro forrást kaptunk. A pályázat sikeres lett, a támogatási szerződés 2019 szeptember közepén került aláírásra, magát a beruházást 2020 elején kezdtük meg! Pályázatot nyújtottunk be termelői piac kialakítására, a Katona József utca Kossuth L. utca sarkán lévő telek hasznosítása érdekében. A pályázat keretében a területet alkalmassá tettük a művelődési ház rendezvényei során parkolóként történő használatra, illetve időszakosan termelői piacként való működtetésére. A pályázat volumene kb. 9,3 millió Ft. Tehát mind a piac, mind pedig a rendezvény tér tekintetében sikeres pályázatot valósítottunk meg!

A meglévő kerékpárút hálózat fejlesztése érdekében a Megyei Önkormányzat gesztorsága mellett a TOP pályázat keretében a Bajót – Péliföldszentkereszt szakaszra benyújtott pályázatunk támogatást nyert. A Sacra Velo kerékpárút a későbbiek során Bajót – Mogyorósbánya – Tát körkerékpár úttá lett fejlesztve. Ezt a fejlesztést a Megyei Önkormányzat valósította meg.

A következő nyertes pályázatunk a traktor pályázat volt, ezen a pályázaton 7,6 mFt-ot nyertünk, az önrész mértéke 20%-os. Az önrész biztosítására közös pályázatot nyújtottunk be a Holcim Alapítványhoz a Szikra Sportegyesülettel. A pályázatunk nyert, így 2,2 mFt önrész támogatáshoz jutottunk. A teljes beruházási összeg 9,8 mFt lett. Ebből önkormányzatunk Nagysáppal együttműködve beszerzett egy 52 lóerős, összkerék hajtású, fülkés traktort, egy darab három irányba billenő pótkocsit, egy darab 220 cm-es hótoló lapot, egy darab dobkasza adaptert. Korábban már vásároltunk egy sávszóró sószóró adaptert, így a téli síkosság mentesítést teljes körűen saját eszközzel tudjuk elvégezni, továbbá bizonyos terület karbantartási feladatokat, rendezvényekre történő szállításokat, út karban tartási feladatokat is.

Az új iskola felújítása folytatódott, az energetikai felújítás után, a Klébersberg Intézményfenntartó Központtal (KLIK) együttműködve az iskola teljes tetőhéjazatának cseréje, felújítása befejeződött! A régi azbesztes pala helyére szép cserép fedés került. Önkormányzatunk saját költségén felújította az iskola bejárati lépcsőjét, míg a még fel nem újított vécé felújítására a KLIK biztosított forrást. Ezzel az iskola 99%-ban felújításra került. Egyedül a nagy folyosó burkolata maradt a régi.

Nyertes pályázatot nyújtottunk be a Modern Falu program keretében a volt Takarékszövetkezet épületének megvásárlása érdekében. Hosszabb távon szeretnénk elérni, hogy a Posta ebbe az épületbe kerüljön át. A Posta átkerülésével reményeink szerint bankjegykiadó automata telepítésére is lehetőség nyílna.

Pályázatot nyújtottunk be a Hermann Ottó Intézethez, a zártkertjeinkhez (Pincék) vezető földút felújítására, mezőgazdasági célú vízvezeték kiépítésére, vízvételi lehetőség kialakítására. Az elnyert támogatási összeg közel 25 millió forint.

TOP Plusz pályázat keretében elnyertünk 30 millió forintot az öreg hivatal bal oldali épületének elbontására és egy parkosított parkoló kialakítására a helyén. Ezt a pályázatot 2024 első negyedévében szeretnénk megvalósítani.

Vis-maior pályázat keretében (19,3 mFt) négy területen tudtunk kisebb fejlesztéseket végrehajtani. Ezek a következők voltak: a Bottyán J utca padka helyreállítása, megerősítése, az Öreg-kői pincesorra vezető murvázott út burkolatának helyreállítása megerősítése, a Hősök terén lévő patakhíd rekonstrukciója, valamint az óvoda felső udvarában megdőlt támfal helyreállítása. További Vis-maior pályázatokat nyújtottunk be az öreg iskola megrogyott tűzfalának a helyreállítására, egy másik a buszfordulóval szembeni patakmeder megcsúszás helyreállítását és a Táncsics M. utca torkolatánál lévő eltömődött áteresz kitisztítását, míg egy harmadik a Bottyán J. utcai pincebeszakadás tömedékelését célozta.

Felújítottuk a hirdető táblákat, az Öreg-kő felé vezető út, útjelző tábláit. A Modern falu program keretében pályázatot nyújtottunk be kis léptékű útfelújításra, valamint járda felújításra. 5-5 millió forint keretösszeg erejéig. Ebből a Hősök terén lévő patakhídtól a temető alsó hátsó kapujáig történt burkolat felújítás, valamint Viacolorral burkolt járdaszakasz épült a Szabadság utcában a kerékpárút végétől Kezdődően a Szabadság utca – Kossuth L. utca kereszteződéséig. Felújításra került a Széchenyi utca alsó szakasza, a csapadékvíz elvezető rendszere és a felette lévő slipperes rész. Körülbelül 15 millió Ft. nagyságrendű beruházásról volt szó. Az utca csapadékvíz elvezetésének átépítése megtörtént, párhuzamosan két szolgáltató is beruházást hajtott végre. Cserére került a vízvezeték rendszer, valamint kiépítésre került a gázvezeték, végül pedig aszfalt burkolat került kialakításra. Az iskolai étkeztetésnek helyt adó, korábbi ÖNO épület belső felújítására, külső felújítására, eszközeinek cseréjére is sor került. Ez 20 millió forint nagyságrendű pályázat volt. Kisebb, mintegy 1,5 millió forintos pályázat keretében ivartalanítási programot valósítottunk meg.

Korábban már többször esett szó róla, hogy 5 áteresz felújítására és a patakkal való összeköttetésük helyreállítására is nyertünk egy jelentősebb összeget (75 mFt). Ennél a pályázatnál is vízjogi engedélyes terveket kellett készítenünk. A tervek elkészültek és a szükséges engedély is megszerzésre került. A csapadékvíz elvezetés hatékonyságának javítása érdekében több helyszínen (5) is felújításra került a patak és a csapadékvíz elvezető árok rendszer közötti összeköttetés. Ezek közül a kerékpárútnál, a Katona József utcánál, valamint az Arany János utcánál fedett elvezető rendszer került kialakításra. Felújításra kerül a 1125-ös út két műtárgya (áteresz) is, a Damjanich és a Katona József utcánál.  A tervek szerint három áteresz került volna felújításra, de az elmúlt időszak jelentős áremelkedései miatt csak két átereszt tudunk felújítani. A projekt befejezésére november hónapban került sor. Pályáztunk még a művelődési ház vezető bérköltségének fedezésére, illetve a hivatal fűtésrendszerrének korszerűsítésére, energiahatékonyságának növelésére (klímaberendezések lettek telepítve) 27,6 mFt. értékben. Immáron másodszor pályáztunk a ravatalozó felújítására. Itt nyílászáró cserékre került sor, az épület körüli vízelvezetés kialakítására és lélekharang beszerzésére. Két civil szervezettel közösen is pályázatokat nyújtottunk be. Az Aranykalász Vadásztársasággal az öreg iskola alatti részen, illetve a kertek aljai részen felhalmozott illegális hulladék eltávolítására, kamera rendszer telepítésére pályáztunk, melyet sikerrel valósítottunk meg. A Szikra Sport Egyesülettel egy új sportöltöző építésére pályáztunk a TAO- program keretében. Örömmel tájékoztathatom Önöket, hogy a beruházás megvalósítása közel bruttó 150 millió forintból, folyamatban van.

Pályázatot nyújtottunk be a játszótér felújítása érdekében, melynek keretében kicserélnénk a tönkre ment játszótéri elemeket, a még használhatókat felújítanánk, kijavítanánk, valamint az ütéscsillapító talajt kicserélnénk, valamint felnőtt szabadtéri kondipark kialakításra kerülne sor. A támogatási döntésről 2023.12.12-én érkezett meg az értesítés, közel 3 millió forint az elnyert összeg, ami a játszótér felújítására elég. A felnőtt kondipark egyenlőre nem valósul meg. A felújítás várhatóan 2024 tavaszán, nyarán történik meg.

Közös pályázat keretében Nyergesújfalu, Tát, Bajót részt vett a TOP5.3.1-16-KO1-2017-0000 Helyi identitás és kohézió erősítése (cselekvő közösségek) című pályázatban. Ennek keretösszege 44,87 mFt. Ebből Bajóton megszervezésre került egy egészségszűrés nap, kézműves foglalkozás, közösség szervező képzésére került sor, újra kiadásra került a Bajót könyv, Varga Gábor tanár úr közreműködésével. Igy közel húsz év után sikerült forrást találni egy megújult, színes Bajót könyv kiadására.

Részt vettünk még egy közös pályázatban az EFOP 1.5.2-16-2017-00020 Minőségi humán közszolgáltatások fejlesztése Komáromtól Nyergesújfaluig a Duna mentén. Ebben a pályázatban Komárom volt a gesztor, részt vett még benne Neszmély, Dunaalmás, Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu, Bajót és Nagysáp. Ebben a programban új eszközök kerültek beszerzésre a védőnő munkájának (hallásvizsgáló stb.) megkönnyítésére, relaxációs napok kerültek megszervezésre, valamint családi nap, illetve egyéb programok.

Az önkormányzatunk saját bevételei tekintetében komoly mértékű elvonásokra került sor a kormány részéről a járvány okozta gazdasági veszteségek enyhítése céljából. Három önálló bevételi forrásunk közül a gépjármű adó teljes mértékben elvonásra került, mely adót már a NAV közvetlenül szedi be. Ebből az adóból korábban 40% helyben maradt. Az iparűzési adó esetében 50% megfizetését írta elő a vállalkozások számára, későbbi kompenzáció ígérete mellett. Egyedül a kommunális adó maradt 100 %-ban az önkormányzatunknál, ennek emelését viszont átmenetileg megtiltották. Látható, hogy az önálló bevételeink jelentős része került elvonásra.

Mindezek ellenére továbbra is kiemelten fontos a civil szervezeteinkkel, a karitásszal való együttműködés. Ennek megfelelően önkormányzatunk lehetőségeihez mérten ebben a ciklusban is támogatta őket anyagilag. Ugyan ilyen jó kapcsolatot ápolunk a plébániával, az egyházközségi képviselő testülettel. Ez az együttműködés segítette az óvoda egyházi üzemeltetésbe adásának folyamatát. Kényszerű lépés volt ez. Az intézmény önállóvá válásával olyan terheket rótt az önkormányzatunk pénzügyi gazdálkodására, melyet már nem voltunk képesek kigazdálkodni. Ez indított arra engem, hogy a képviselő testületnek egy ilyen lépés megtételét javasoljam.  Az átadás óta eltelt időszak visszajelzései alapján úgy tűnik, hogy jó döntést hoztunk.

Az elmúlt 4 évben a szociális ellátás területén is próbáltunk segítséget nyújtani lakosainknak. Többek között az arra rászorulók lakhatási támogatásával, adott esetben rendkívüli segély biztosításával. Támogattuk fiatal, a felsőoktatásban tovább tanuló diákjainkat a Bursa Hungarica kezdeményezéshez való csatlakozáson keresztül. Időseinket, szépkorúinkat is segítettük. Az egyedül élő időseink csatlakozhatnak a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás programhoz, melynek költségét, a házi segítség hívó eszköz bérleti díját, önkormányzatunk megtéríti számukra. Minden decemberben karácsonyi csomagot biztosítottunk a 3-14 éves gyermekeink számára. A szépkorú lakosaink is kaptak ilyenkor csomagot, illetve ezen felül pénzügyi támogatást is nyújtottunk.

A hagyományos rendezvényeinket (Falunap, Szüreti felvonulás, Idősek napja, Falukarácsony,stb.), amikor arra lehetőség volt megtartottuk és a továbbiakban is szeretnénk a rendezvényekhez szükséges forrásokat biztosítani, ennek érdekében több alkalommal sikeresen pályáztunk a Bethlen Gábor alapból. Nagy sikere volt az alkotótáboroknak is, mely több mint 15 éve kerül megszervezésre.

A beszámolóm végén szeretném megköszöni a támogatásukat! Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ebben a ciklusban is a településünk polgármestereként Önöket és Bajót község érdekeit szolgálhattam. Igyekeztem minden lehetőséget, ami a fejlődésünket elősegítette, megragadni! Intézményeink, közterületeink, útjaink jelentős fejlődésen mentek keresztül. Nem dőlhetünk azonban hátra, mert még mindig sok a teendő!

Én azt kívánom Önöknek és magamnak is, hogy ehhez a munkához legyen elég erőnk, kitartásunk, egészségünk és maradjon meg az egymás iránti bizalmunk!

 

Tisztelt Lakosság_19-24Tisztelettel

Tóth Zoltán

Polgármester

 

Bajót, 2023.12.14.

Csatolt fájlok

Posted in Hírek, Tájékoztatás.