TOP-2.1.3-16-KO1-2019-00026 Bajót település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése

Pályázati azonosító: TOP-2.1.3-16-KO1-2019-00026
Kedvezményezett: Bajót Község Önkormányzata
Támogatás összege: 75.000.000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt címe: Bajót település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.11.30.

Rövid összefoglaló:

Bajót Község Önkormányzata 75 MFt, 100 %-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el a település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztésére.

A klímaváltozás hatására a rövid idejű, nagy hozamú csapadékok gyakorisága jelentősen emelkedik, bár ez az országos 100 éves átlagolású kimutatásokban még nem érhető tetten, de a közelmúlt tapasztalatai egyértelműen ezt igazolják. A védendő terület általában 3 évente elöntésre kerül, így a fejlesztési területen többször volt vis maior káresemény. Ezekkel a káreseményekkel kapcsolatban az érintett lakossági károk, vagy biztosítási, vagy önerős fedezettel kerültek helyreállításra, szintén jelentős mértékűek.

A beruházás műszaki tartalma:

  • A Kossuth utca 3. szám előtti közút áteresz rekonstrukciója, a kifolyási oldalon fogadóakna építése, amely hordalékfogó rácson keresztül fogadja a meglevő, megmaradó földárok csapadékát. Az új akna kifolyási oldalán 85 m hosszan a meglevő földárok helyén zárt csatorna kerül megépítésre, az épített csatorna a kerékpárút mellett 63 m hosszon építendő földárkon keresztül folyik a Bajóti-patakba.
  • A Kossuth utcai nagyszelvényű áteresz rekonstrukciója, az induló és érkező aknák kifagyásai és a védőkorlátok kijavítása
  • A Kossuth utcai nagyszelvényű áteresz rekonstrukciója, az induló és érkező aknák kifagyásai és a védőkorlátok kijavítása. A Katona utca szabályozási sávjában meglevő földárokba levezető csatorna kerül megépítésre 56 m hosszon a Bajóti-patakig, a torkolat vízépítési kőrakattal kerül kialakításra a patak eredeti fenékszintjének megfelelően.
  • A Kossuth utca alatti áteresz teljesen működésképtelen, az előző társközmű építések során megsérült, javítása nem történt meg, a csapadék jelenleg az áteresz feletti burkolaton keresztül folyik el. Az átereszt újraépítésre kerül 12 m hosszon, induló és fogadó műtárgyak kialakításával. Az áteresz és a patak közötti földárok 67 m hosszon felújításra kerül.
  • A Kossuth utca 114 számú ingatlannál levő Kossuth utcai áteresz, illetve zárt csatorna rekonstrukciója valósul meg. A patak torkolatánál a csatlakozáshoz vízépítési kőrakat kerül megépítésre.
  • A Damjanich és Katona utcákban műtárgyak kerülnek korszerűsítésre: a Bajóti Bajóti-patak műtárgy (tsz: 3086) és a Bajóti Árok műtárgy (tsz: 3087).

TOP_2.1.3-16_plakát_BAJÓT

TOP_2.1.3-16_Kiadvány_Bajót

Képek a projektről:

5_helyszines_1_resz_csapviz_fotok_50_

5_helyszines_csapviz_100__fotok

Katona_mutargy_50_

Katona_mutargy_100_

Damjanich_mutargy_50_

Damjanich_mutargy_100_