Tóth Zoltán - polgármester

Köszöntjük Bajót község honlapján

Nagy örömömre szolgál, hogy felkereste településünk honlapját. Remélem, hogy miután végignézte, nem fog csalódni az itt látottakban. Talán kedvet is kap, hogy személyes élményekkel gazdagodjon falunkban, melyre számos lehetőség kínálkozik. Bajót - ez az ősrégi település - gyönyörű természeti környezetben fekszik, Komárom-Esztergom megye keleti részén, a fővárostól kb. 60 km-re, a Gerecse keleti lapályainak ölében. Bajót Imre király 1202. évi körlevelében Bojot (?) néven fordul elő először. Bajót története szorosan összefügg a XIII. században épült románkori templom történetével. A legutolsó helyszíni vizsgálatok bizonyították, hogy a templom épületében a XIII. századtól a XVIII. századig (1771) négy építészettörténeti periódust különböztethetünk meg. A románkori tornyot és templomhajót, az északi toronyoldal gótikus oldalajtaját, a lőrésszerű ablakok kialakításának korát és a XVIII. századi (mai) templomképeket.

Egy 1317. évi oklevél bizonyítja, hogy a templom építésével egyidőben vár is épült, melyet az oklevél királyi várként ír le. A vár utolsó említését 1332-ben találjuk. A máig feltáratlan vár helyét egy újabbkori monográfia (1938) így említi: „nem messze a templomtól, a múlt század második felében még láthatóak voltak a hajdani várnak földbe temetett romjai”. A bajóti Öreg-kő magas, meredek falai ritkaság számba mennek hazánkban. A sziklamászók rendszeresen keresik fel és másszák meg a szinte függőleges sziklákat. Az Öreg-kő csúcsáról nagyszerű kilátás nyílik a környező vidékre, szép tiszta időben az esztergomi Bazilika kupolája is jól látható. A kék-túra útvonalának az Öreg-kő is része. A bajóti Öreg-kő hegy nem csak a hegymászóknak és a kirándulóknak nyújt maradandó élményt. Barlangjaiban – melyek közül a „Jankovich” barlang a leghíresebb – komoly régészeti ásatásokat végeztek. A talált 20-25000 éves leletek tették európa hírűvé a barlangokat.

 

Történelem

A település nevét az írásos források 1202-ben említik először. Első birtokosa a spanyol származású Bajóti Simon ispán...

Túrázás

A barlangok alatt kellemes pihenőhelyet találtunk. Itt futnak össze a jelzett útvonalak. Térképes tábla is van itt...

Programok-látnivalók

Bajót környéki programok és a szintén Bajót közelében található látnivalók...

< 2017 >
December
«
»
H.
K.
Sze.
Cs.
P.
Szo.
V.
november
november
november
november
1
2
3
4
5
 • Mikulás Est

  Mikulás Est

  13:47 -17:47
  2017.12.05

  2533 Bajót, Kossuth Lajos u. 84.

  2533 Bajót, Kossuth Lajos u. 84.

  A télnek sok országban van jelképes mesealakja. Ő is hoz ajándékot, de karácsony előtt érkezik.

  A magyar Mikulásnak megfelelő ajándékosztó mesealak nevei külföldön:

  • Amerikában és Kanadában: Santa Claus
  • Angliában: Father Christmas
  • Spanyolországban: Papá Noel
  • Dániában: Sinter Klaas
  • Finnországban: Joulu Pukki
  • Franciaországban: Père Noël
  • Hollandiában: Kerstman, Sinterklaas, röviden:Sint
  • Horvátországban: Sveti Nikola, Božić Bata
  • Japánban: Santa-szan, Hoteiosho (ajándékot hozó isten)
  • Kínában: Sengtan Laozsen
  • Lengyelországban: Mikołaj
  • Magyarországon: Mikulás
  • Németországban: Nikolaus
  • Norvégiában: Julenissen
  • Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale
  • Oroszországban: Gyed Moroz
  • Szlovéniában: Sveti Miklavž, Božiček
  • Svédországban: Jultomten
  • Hollandiában: Sinterklaas

  Olvasd el a Mikulásról szóló cikkünket is.

  Kellemes Ünnepeket kívánunk minden Bajóti lakosnak!

  Tóth Zoltán polgármester és minden önkormányzati dolgozó nevében

6
7
8
9
 • Sport bál

  Sport bál

  19:00 -23:00
  2017.12.09

  2533 Bajót, Kossuth Lajos u. 84.

  2533 Bajót, Kossuth Lajos u. 84.

  Számos kulturális rendezvénynek is helyet adott már a Művelődési ház. Ilyen például a már hagyományőrző, minden évben megrendezésre kerülő Sportbál. A nyári szezonban a lakosság a füves futballpályán és a szabadtéri salakos tenisz és focipályán is hódolhat sportszenvedélyének.

  A hagyományoknak megfelelően a Sportbálon a mulatás mellett az előző év legjobbjainak választott sportolók is átvehették díjaikat. A 2016-os évben a futball utánpótlás legjobbjának a nevét kihirdetjük, és elismerésben részesülnek. Az év csapata számunkra ha nyernek, ha nem, akkor is a legjobb csapatunk lesz! Gratulálunk!

10
11
12
13
14
15
16
17
 • Advent 4. gyertyagyújtás

  Advent 4. gyertyagyújtás

  15:30 -21:00
  2017.12.17

  2533 Bajót, Kossuth Lajos u. 84.

  2533 Bajót, Kossuth Lajos u. 84.

  Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görögkatolikusoknál hatodik vasárnaptól)  karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

  Adventről bővebben itt olvashat!

 • Falukarácsony – avagy az emberi szeretet ünnepe Bajóton is

  Falukarácsony – avagy az emberi szeretet ünnepe Bajóton is

  16:00 -22:00
  2017.12.17

  2533 Bajót, Kossuth Lajos u. 84.

  2533 Bajót, Kossuth Lajos u. 84.

  A karácsony a legnagyobb keresztény ünnep a húsvét után, amellyel Jézus Krisztus születésére emlékeznek. Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének tartotta. Minden évben december 25-én tartják világszerte, habár nem ezt a dátumot tartják számon Jézus születésének. Talán azért esett erre a választás, mert egyes keresztény szerzők szerint Jézus szenvedése, azaz a húsvét, illetve fogantatása az év azonos napján, március 25-én történt, vagy azért, mert ekkor van a téli napforduló a Föld északi féltekéjén, illetve a korai keresztények ezen a napon a kötelező Mithrász- és Sol Invictus-ünnep helyett Jézus születését ünnepelték. Ez a keresztény ünnep az első nikaiai zsinat határozata értelmében Jézus Krisztus földi születésének emléknapja: az öröm és békesség, a család és gyermekség, az otthon és szülőföld ünnepe.
  Annak ellenére, hogy a tradicionális karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, sok nem-keresztény ember is ünnepli világszerte az emberi szeretet ünnepeként.

  A modern és népszerű ünneppel együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, üdvözlőlapok küldése, templomi ünneplések, karácsonyi ebéd és ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés, mint például karácsonyfa állítás, karácsonyi égők, színes üveggömbök, girlandok, szaloncukor, fagyöngyök és krisztustövisek elhelyezése, díszítése.

  Olvasd el karácsonyi cikkünket, mely segít abban hogy ne költekezz túl magad.

  Kellemes Ünnepeket kívánunk minden Bajóti lakosnak!

  Tóth Zoltán polgármester és minden önkormányzati dolgozó nevében

18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Lépjen velünk kapcsolatba!


Polgármesteri Hivatal

Cím: 2533 Bajót, Kossuth Lajos u. 147

Tel/Fax: +36-33-449-265

E-mail: polgarmesterihiv@bajot.hu