Tóth Zoltán - polgármester

Köszöntjük Bajót község honlapján

Nagy örömömre szolgál, hogy felkereste településünk honlapját. Remélem, hogy miután végignézte, nem fog csalódni az itt látottakban. Talán kedvet is kap, hogy személyes élményekkel gazdagodjon falunkban, melyre számos lehetőség kínálkozik. Bajót - ez az ősrégi település - gyönyörű természeti környezetben fekszik, Komárom-Esztergom megye keleti részén, a fővárostól kb. 60 km-re, a Gerecse keleti lapályainak ölében. Bajót Imre király 1202. évi körlevelében Bojot (?) néven fordul elő először. Bajót története szorosan összefügg a XIII. században épült románkori templom történetével. A legutolsó helyszíni vizsgálatok bizonyították, hogy a templom épületében a XIII. századtól a XVIII. századig (1771) négy építészettörténeti periódust különböztethetünk meg. A románkori tornyot és templomhajót, az északi toronyoldal gótikus oldalajtaját, a lőrésszerű ablakok kialakításának korát és a XVIII. századi (mai) templomképeket.

Egy 1317. évi oklevél bizonyítja, hogy a templom építésével egyidőben vár is épült, melyet az oklevél királyi várként ír le. A vár utolsó említését 1332-ben találjuk. A máig feltáratlan vár helyét egy újabbkori monográfia (1938) így említi: „nem messze a templomtól, a múlt század második felében még láthatóak voltak a hajdani várnak földbe temetett romjai”. A bajóti Öreg-kő magas, meredek falai ritkaság számba mennek hazánkban. A sziklamászók rendszeresen keresik fel és másszák meg a szinte függőleges sziklákat. Az Öreg-kő csúcsáról nagyszerű kilátás nyílik a környező vidékre, szép tiszta időben az esztergomi Bazilika kupolája is jól látható. A kék-túra útvonalának az Öreg-kő is része. A bajóti Öreg-kő hegy nem csak a hegymászóknak és a kirándulóknak nyújt maradandó élményt. Barlangjaiban – melyek közül a „Jankovich” barlang a leghíresebb – komoly régészeti ásatásokat végeztek. A talált 20-25000 éves leletek tették európa hírűvé a barlangokat.

 

Történelem

A település nevét az írásos források 1202-ben említik először. Első birtokosa a spanyol származású Bajóti Simon ispán...

Túrázás

A barlangok alatt kellemes pihenőhelyet találtunk. Itt futnak össze a jelzett útvonalak. Térképes tábla is van itt...

Programok-látnivalók

Bajót környéki programok és a szintén Bajót közelében található látnivalók...

«
»
H.
K.
Sze.
Cs.
P.
Szo.
V.
szeptember
szeptember
szeptember
szeptember
szeptember
szeptember
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
 • AZ 1956-os ünnep

  AZ 1956-os ünnep

  11:00 -15:00
  2017.10.20

  Bajót és a megemlékezés:

  Ma gondolatban visszamegyünk egy fél évszázadot az időben. A magyar történelem egyik jelentős eseményére emlékezünk, ami 1956. október 23-án kezdődött.
  Felidézünk egy eseménysorozatot, amely annyiféle, ahány ember ahányféleképpen megélte, ami alig megfogható.
  Ez az ünnep magába sűríti mindazt, amit a magyarság kívánt, amire vágyott, amit magának követelt. Az ünnep jelkép és tanítás. Jelképe a hősiességnek, tanítás arról a nemzeti egységről, amely a felkelés tüzében, egyéni és közösségi áldozatok között született.
  Azt mondják, a történelem nem ismétli önmagát. Mégis meghökkentők a párhuzamai. A magyar forradalom úgy kezdődött, az ifjúság tüntetésével, mint 1848 márciusában az a másik forradalom, úgy is folytatódott, a túlerővel vívott reménytelen harccal, s úgy is végződött, vezérei legyilkolásával. Több mint két emberöltő távlatában, amikor fogynak a tanuk és az emlékezet rostáján is egyre több emlékfoszlány hullik át, egyre fontosabbá válik az emlékezés, pontosabban az emlékezés kollektív akarata. Az emberi agy csodálatos működése csak azokat az ismereteket őrzi meg tartósan, amelyek fontosak az élet szempontjából, vagy azokat, amelyeket fontossága miatt folytonosan felidézünk, s ezáltal újra, meg újra bevésünk. Ilyen folyamat az emlékezés, s a közös ünnepi megemlékezés is.

  Bajóti Kisbíró: 2013. XXIII. évfolyam 10. szám 

21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
november
november
november
november
november

Lépjen velünk kapcsolatba!


Polgármesteri Hivatal

Cím: 2533 Bajót, Kossuth Lajos u. 147

Tel/Fax: +36-33-449-265

E-mail: polgarmesterihiv@bajot.hu