Bajót csapadékvíz elvezetés fejlesztése

Pályázati azonosító: TOP-2.1.3-16-KO1-2021-00032
Kedvezményezett: Bajót Község Önkormányzata
Támogatás összege: 400 000 000 Ft, mely módosítása folyamatban van 203.254.366,- Ft-ra Támogatás mértéke: 100%
Projekt címe: Bajót csapadékvíz elvezetés fejlesztése
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.20.

 

Rövid összefoglaló:

Bajót Község Önkormányzata 400 MFt, 100 %-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el a település csapadékvíz elvezető hálózatának fejlesztésére. Mivel a közbeszerzés során (a patak rekonstrukciójára nem) csak a záportározó kivitelezésére tudott az Önkormányzat nyertest hirdetni, így a támogatás lecsökkent 203.254.366,- Ft-ra (100%-os finanszírozás), melynek átvezetése folyamatban van.

Bajót községet az elmúlt 10 évben többször is nagyon súlyos árvízkárok érték, amelyeket nagyobb esőzések alkalmával a települést ketté szelő Bajóti-patak áradása okozott. A patakon átívelő hidak szelvénymérete sem megfelelő mindenütt, emiatt a felakadó és lerakódó hordalékokon a víz a hidaknál visszaduzzad és fokozza az elöntéseket.

Az elöntésekkel veszélyeztetett területen mintegy 200 lakóingatlan, önkormányzati intézmények, gazdasági létesítmények, és egyéb területek, pl. sportpálya és játszótér található. Az itt található infrastruktúrával, közúttal együtt a megvédendő érték több milliárd forintot tesz ki, amely folyamatos veszélynek van kitéve a nem megfelelő vízelvezető rendszer miatt.

A település belterületének megvédéséhez egyszerre kell felújítani és jókarba helyezni a patak medrét, valamint külterületen kialakítani egy zápor tározót, amivel átmenetileg fel lehet fogni a levonuló csapadékvíz egy részét. A fentiek alapján jelen projekt átfogó, hosszú távú célkitűzése, hogy Bajót elöntésektől veszélyeztetett részén, a csapadékvíz rendezett elvezetésével hosszútávon is biztosítsa az itt található értékek megóvását, ezáltal javítsa az itt élő lakosság életminőségét. A projekt konkrét célja, hogy a Bajóti-patak medrének felújításával és egy záportározó kialakításával egy megfelelő biztonságot nyújtó csapadékvíz elvezetési rendszer kerüljön kialakításra, amely vízkárok kialakulása nélkül képes elvezetni a település belterületén az egyszerre lezúduló nagy mennyiségű csapadékvizet is.

A projekt tervezett műszaki tartalma ez alapján a következő:

  1. Egy záportározót kell kialakítani a falu déli határában lévő, részben önkormányzati, részben még magántulajdonú ingatlanokon. A záportározó felülete kb. 5,7 ha lesz, amelyet a Bajnai- és Tokodi út közötti réten lehet megépíteni. Ezzel a mederben levonuló nagy-vízhozamot kb. harmadával lehet csökkenteni, így a község belterületén a további elöntéseket meg lehet előzni.

A tervezett beruházás egy komplex, az egész településre kiterjedő, átgondolt vízrendezési fejlesztés legfontosabb lépését jelenti. A beruházás megvalósítását követően Bajót község központi része, az itt található magán- és köztulajdon hosszú távon védetté válik az egyre gyakrabban előforduló vízkárok, haváriák ellenében. A beruházás a belterületen kizárólag önkormányzati tulajdonú területeken valósul meg, a víztározó kialakításához azonban jelenleg magántulajdonú mezőgazdasági területek kisajátítására is szükség van.

 

Bajót Záportározó építése

TOP-2.1.3-16-KO1-201-00032 azonosítószámú projektje

25%-os készültség

50%-os készültség

85%-os készültség

100 %-os készültség

Projekttáblák

Posted in Hírek, Pályázatok, Pályázatok, szechenyi_2020.