Tanácsok a kéménytüzek, a füstmérgezés és a szén-monoxid mérgezések elkerülésére

Megkezdődött a fűtési szezon, fennáll a veszélye a kéménytűznek, füst- és szén-monoxid-mérgezésnek. A gyakran tragikus kimenetelű események többsége kellő odafigyeléssel és felkészüléssel megelőzhető lenne.

Szeptember óta a megye tűzoltóit több esetben riasztották kéménytűzhöz és szerencsére még nem kellett szén-monoxid mérgezés gyanús esethez vonulniuk az egységeknek. A kéménytüzek esetében a kiérkező katasztrófavédelmi műveleti szolgálat ideiglenes határozatban tiltotta meg a kémény használatát. Több esetben a kéményseprő vállalat már felülvizsgálta a kéményt és engedélyezte a használatát.

Különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének, hiszen a szén-monxid mérgezések legtöbbször a tüzelő- és fűtőberendezések helytelen használatéra és az ellenőrzés hiányára vezethetők vissza.

Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő, fűtő berendezést használjunk, ezt szakembernek kell beüzemelnie és javítania. A kémény állapotát előírt időszakonként – gázüzemű berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén félévente – ellenőriztessük. A gázkészüléket is évente vizsgáltassuk felül.!

Lehetőség szerint használjunk a lakószobában légbevezetőt, a vizes helységekben (WC, fürdőszoba, konyha) légelvezetőt, így biztosítható a megfelelő mennyiségű és minőségű levegő.

A kazánnal, főként vegyes tüzelésű kazánnal felszerelt ingatlanban a kémények ellenőrzése mellett érdemes átvizsgáltatni magát a berendezést is. Mindezeken túl ügyelni kell a tüzelőanyag tárolására is, biztosítsuk a megfelelő távolságot a tüzelő, fűtő berendezés és az éghető anyag között. A kazán közelében felhalmozott éghető anyagokat távolítsuk el.

Baj esetén azonnal hívjuk a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Posted in Hírdetmény, Hírek, Megelőzés.