Raoul Wallenberg egyesület: Régen volt? Hol is volt? c. országos középiskolás vetélkedő

A Raoul Wallenberg Egyesületről:

1988. december 17.-én társadalmi kezdeményezésként alakult meg a Raoul Wallenberg Egyesület.

A pártállami körülmények oldódtak, önálló, civil társadalmi kezdeményezéseknek több tér nyílt, a szólás és vélemény-nyilvánításnak az 1988-as Egyesülési Törvény teret adott. Ezzel egyidejűleg megjelent a –társadalmunkból már kiveszettnek gondolt- szélsőséges, kirekesztő és rasszista hang. Az egyesület alapítói –egyetemi és főiskolai hallgatók, szociológusok, közgazdászok, újságírók és más, tenni kívánó magánemberek és közéleti személyiségek- ez ellen emelték fel szavukat. Tudták, hogy a demokrácia védelme, a toleráns közélet és a kisebbségek védelme nélkül elképzelhetetlen.

Raoul Wallenberg a náci Németország által 1944-45-ben megszállt Magyarországon tevékenykedő svéd diplomata a vészkorszak idején többezer magyar zsidó életét mentette meg. 1945 januárjában a szovjet hatóságok letartóztatták és máig is tisztázatlan körülmények között a Szovjetunióba hurcolták. Egyesületünk azért vette fel a nevét, mert tevékenysége szimbóluma lehet az emberi helytállásnak, az üldözött emberek érdekében végzett munkának.

A Régen volt? Hol is volt? c. országos felmenő rendszerű középiskolások részvételével zajló vetélkedő, mely Raoul Wallenberg, és a hozzá hasonló emberekről tesz említést, és munkájuk fontosságát teszi előtérbe.

Tovább itt olvashat.

Posted in Hírdetmény, Hírek, Oktatás, Programok.